Velen [
30.3.2010]
Od středy
30.3. Vám v restauraci U Talafy nabídneme k ochutnání pivo
Velen.
Pšeničná piva byla v českých zemích oblíbená již v průběhu 15. - 17. století, kdy se u nás vařila dokonce piva čistě pšeničná a výroba pšeničných piv převažovala nad ostatními. O pšeničném pivě z Černé Hory existují zmínky již z roku 1535, kdy jej lékař Kopp nazval blahoslaveným a velice zdravým pivem, protože čistí krev a dobrému trávení prospívá.
Velen je světlý pšeničný ležák s obsahem alkoholu 4,8 %. Jedná se o svrchně kvašené pivo, při jehož výrobě je nejméně jedna třetina sladu připravena z pšenice. Rozptýlené kvasnice způsobují jemný zákal - pivo je neprůhledné.Má bohatou pěnu a silný říz.
Vyrábí:
Pivovar Černá Hora