| 
  | 
 
Pivní okénko 2. [25.7.2006]
  Uveřejněno ve Slavičínském ZPRAVODAJI - Srpen 2006 
 
Pivní okénko - O pivu nejen jak ho známe 
 
· Ottův slovník naučný o pivu říká: "Pivo jest důležitou pochutinou i potravinou. Pro člověka tělesně pracujícího s mírou užívané jest bez následků škodlivých. Byť bylo výživných látek v pivě poskrovnu, jsou přece všechny obsaženy ve formě velice příhodné. Lehká stravitelnost obsažených bílkovin a uhlohydrátů a trávení povzbuzující součástky chmele jsou velmi cennou vlastností, kdežto alkohol v tak příhodném poměru stává se prostředkem práci svalů povzbuzujícím..." 
 
· Proces vaření piva: rmutování (směs sladového šrotu a vody se za neustálého míchání ohřívá) - čištění a scezování – vaření – filtrace - hlavní kvašení (svrchní, spodní, spontánní) – dozrávání – filtrace – pasterizace. 
 
· Archeologické nálezy na území České republiky prokazují, že naši prapředkové připravovali kvašené nápoje z obilí. K dispozici jsou podrobnější údaje o přípravě piva keltskými Boji, germánskými kmeny Markomanů, Kvádů a Slovany. 
 
· Pivní akce: od 11.8. 2006 – U Talafy – ochutnávka piva Prima Janáček 10° 
 
  
 |