|
|
Pivní okénko 4. [1.10.2006]
Uveřejněno ve Slavičínském ZPRAVODAJI - Říjen 2006
Pivní okénko - O pivu nejen jak ho známe
· Pivovarské muzeum v Plzni vydalo vlastní pivní známku. Jde o připomínku zvláštního účelového platidla používaného v českých pivovarech. Zaměstnanci za něj dostávali zaměstnanecké nebo-li deputátní pivo na sklonku 19. a v první polovině 20. století. Známky zhotovené ze stříbra, mědi nebo mosazi jsou určeny nejen sběratelům, ale také veřejnosti a návštěvníkům Pivovarského muzea v Plzni a Návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje, kde je možné známky zakoupit.
· Fáze výroby piva: scezování - proces při výrobě mladiny, kdy rmut (hustá směs rozšrotovaného sladu a vody) je ve filtrační kádi rozdělena na mláto a čirý roztok (sladinu).
Mladina - ochmelená sladina, která je výstupním produktem při vaření piva.
Mláto - zbytky zrn sladu, které jsou odděleny ve scezovací kádi.
· Prvním historickým dokladem souvisejícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu z roku 1088. Touto listinou se kanovníkům vyšehradské kapituly přiděluje desátek chmele pro vaření piva. Pivo je zmiňováno i v listině Soběslava I. z roku 1130, která mluví o pivovarnictví v pražském podhradí a o vybíraném desátku. Zmínka je zde i o chmelu, který je používán k aromatizaci piva.
|